Κουνταλίνι

Η Κουνταλίνι Γιόγκα σημαίνει ένωση με την επίγνωση.

Η Κουνταλίνι διδάχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τον Yogi Bhajan και σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές πρακτικές γιόγκα και διαλογισμού, με μεγάλη ποικιλία στάσεων και κινήσεων. Γι’ αυτό σε κάθε μάθημα της Κουνταλίνι Γιόγκα εστιάζουμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

Τι να περιμένει κανείς από ένα μάθημα Κουνταλίνι Γιόγκα;

Η γιόγκα δημιουργεί μια σχέση, ανάμεσα στην ατομική και την άπειρη συνειδητότητά μας. Έτσι, με τη χρήση τεχνικών και εργαλείων των γιόγκικων παραδόσεων, όπως μάντρα (ήχος), ασάνα (στάση), μούντρα (θέση χεριών), μπάντα (σωματικό κλείδωμα), διαλογισμό και πραναγιάμα (τεχνική αναπνοής), θα νιώσετε αμέσως την ενέργεια να διαρρέει το σώμα σας και την αφύπνιση του νου σας.

1. Θα ψάλλεις μάντρα

Τα μάντρας είναι επαναλαμβανόμενοι ήχοι που χρησιμοποιούνται για να διαπεράσουν τα βάθη του ασυνείδητου νου και να ρυθμίσουν κάθε δόνηση της ύπαρξής μας. Εξυψώνει τη συνειδητότητα και τη συντονίζει με τον ήχο της δημιουργίας, που δονείται αδιάλειπτα. Αυτός ο συμπαντικός ήχος ονομάζεται Anahat.

Η ρίζα της λέξης μάντρα: μαν- σημαίνει «σκέφτομαι» και –τρα σημαίνει «απελευθερώνω από τα δεσμά».

Τα μάντρας ψέλνονται στα Σανσκριτικά ή στα Γκουρμούκη. Αν και τα μάντρα μπορούν να απαγγελθούν σε όποια γλώσσα, ορισμένες από αυτές είναι «δομημένες» έτσι, ώστε να επιφέρουν στοχευμένες ψυχολογικές και σωματικές επιδράσεις.

Ψέλνοντας μάντρας ενεργοποιείται το ενδοκρινικό σύστημα και ενεργοποιούνται η δόνησεις απελευθερώνει τις ορμόνες που φέρνουν ισορροπία στο νου, ομοιόσταση και θεραπεία στο σώμα.

Ψέλνοντας μάντρας διευκολύνεται η συγκέντρωση. Συχνά, όταν καθόμαστε να διαλογιστούμε ο νους μας πηδάει από σκέψη σε σκέψη καθιστώντας δύσκολη τη συγκέντρωσή μας. Ο ψαλμός αποσπά το νου από τις επιπόλαιες σκέψεις βοηθώντας να συγκεντρωθεί.

Οι δονήσεις των μάντρας έχουν τη δύναμη να επαναδομούν τη μοριακή σας δομή. Κάθε ήχος, κάθε σκέψη, κάθε συναίσθημα έχουν μία ξεχωριστή δόνηση και φυσικά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στη συνειδητότητά μας. Όταν σκέφτεστε αρνητικά δημιουργείτε μια λεπτοφυή δόνηση. Όσο περισσότερο διάστημα αυτή επιμένει τόσο περισσότερο επηρεάζει την ύπαρξή σας. Η δόνηση που προκαλούν οι σκέψεις δημιουργεί μια συναισθηματική δόνηση που γεννά μια σωματική δόνηση. Αυτή είναι η πηγή κάθε αίσθησης στο σώμα. Ψέλνοντας ένα μάντρα προσθέτετε μια άλλη δόνηση στην ύπαρξη σας, φέρνοντας αλλαγή και διεύρυνση στην αντίληψή μας.

2. Η δομή είναι διαφορετική από ότι στα άλλα μαθήματα γιόγκα

Η Κουνταλίνι γιόγκα χαρακτηρίζετε από περιόδους έντονης άσκησης που ακολουθούνται από χρόνο για να χαλαρώσεις και να παρατηρήσεις τα αποτελέσματα. Ένα σετ ασκήσεων αποτελείται από μια ακολουθία στάσεων που ονομάζεται kriya. Κάθε kriya έχει διαφορετικές στάσεις που περιλαμβάνουν κίνηση, τεχνικές αναπνοής, εστίαση ματιών και ψαλμό μάντρα. Η κάθε kriya είναι σχεδιασμένη, για να επιφέρει διαφορετικές αλλαγές σε νου και σώμα, φέρνοντας την απαραίτητα ενέργεια και  χαλάρωση για να μπούμε σε διαλογισμό.

3. Αναπνοή, αναπνοή, αναπνοή

Στην Κουνταλίνι Γιόγκα το άλφα και το ωμέγα είναι η αναπνοή. Η αναπνοή είναι το κλειδί για το υποσυνείδητο. Όσο πιο συνειδητή γίνεται η αναπνοή μας, τόσο αναπτύσσεται η σύνδεση και ο έλεγχος του σώματος και  των συναισθημάτων μας. Βοηθώντας τον νου να ηρεμήσει από την φλυαρία του και εμάς να απελευθερωθούμε από το στρες και το άγχος.

4. Ο διαλογισμός είναι ενσωματωμένος μέσα στο μάθημα

Στο τέλος κάθε μαθήματος, ακολουθεί πάντα ένας διαλογισμός. Οι πρακτικές της Κουνταλίνι γιόγκα χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές διαλογισμού, όπως τα μάντρας, την επαναλαμβανόμενη κίνηση και την εστίαση ματιών, που το κάνει  ευκολότερο να επιτευχθεί μια βαθιά διαλογιστική κατάσταση ακόμα και από έναν αρχάριο.

5. Θα συναντήσετε τα όρια της άνεσης σας

Ενώ οι κινήσεις είναι συνήθως αρκετά απλές, το να κάνεις κάτι επανειλημμένα για μερικά λεπτά αποτελεί πρόκληση για το σώμα και ο νους αρχίζει να αντιδρά. Το κλειδί εδώ είναι να παραμένεις ευγενικός προς τον εαυτό σου και να αποδίδεις την καλύτερη ενέργειά σου. Παροτρύνεσαι πάντα να ακούς το σώμα σου, αλλά ταυτόχρονα, εξετάζεις κι αν μπορείς να προχωρήσεις πέρα από αυτή την αυτόματη φωνή του μυαλού που λέει πράγματα, όπως «δεν μπορείς να το κάνεις αυτό» ή «πρέπει να σταματήσεις τώρα».

Η Κουνταλίνι γιόγκα προκαλεί το σώμα σου να υπερβεί τα αυτοεπιβαλλόμενα όρια του νου.

6. Θα δεις πολύ λευκό

Οι δάσκαλοι της Κουνταλίνι γιόγκα συνήθως φορούν λευκά ρούχα από βαμβάκι ή άλλες φυσικές ίνες, επειδή αυτό ενισχύει την αύρα. Η αύρα είναι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που σε περιβάλλει και λειτουργεί ως δοχείο για τη ζωτική σου ενέργεια και ως προστασία από τον αρνητισμό και τις ασθένειες. Φορώντας λευκά, δημιουργείς μια μεγαλύτερη ασπίδα. Γι’ αυτό οι δάσκαλοι συχνά φορούν επίσης ένα λευκό κάλυμμα κεφαλής, όπως ένα καπέλο, μαντίλι ή τουρμπάνι, για να συγκρατούν την ενέργεια μέσα στο σώμα. Ως μαθητής, είσαι ευπρόσδεκτος να φορέσεις οποιοδήποτε χρώμα θέλεις και να πειραματιστείς στο να φορέσεις λευκά, αν αυτό σε ελκύει.

7. Υπάρχει λόγος που η Κουνταλίνι έγινε δημοφιλής μόλις πρόσφατα

Οι αρχαίες διδασκαλίες της γιόγκα Κουνταλίνι κρατήθηκαν μυστικές για πολύ καιρό. Αντί να διαδίδεται ανοιχτά, η Κουνταλίνι γιόγκα διδασκόταν μόνο στους προνομιούχους και τους ευγενείς για χιλιάδες χρόνια. Αυτή η αναζωογονητική πρακτική είναι τώρα διαθέσιμη σε όλους, χάρη σε έναν άνθρωπο που ονομάζεται Γιόγκι Μπάτζαν, ο οποίος έφερε την Κουνταλίνι γιόγκα στη Δύση στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και άρχισε να τη διδάσκει δημοσίως.

8. Κάθε μάθημα είναι διαφορετικό

Είναι σημαντικό να το έχεις υπόψη σου αυτό, ειδικά εάν τύχει να παρακολουθήσεις ένα μάθημα που εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του σώματος, όπως ο κορμός ή τα χέρια. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές πρακτικές γιόγκα και διαλογισμού της Κουνταλίνι που διδάχθηκαν από τον Yogi Bhajan μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, ενώ σίγουρα υπάρχουν στάσεις και κινήσεις που εμφανίζονται επανειλημμένα, υπάρχει επίσης και μεγάλη ποικιλία.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις την Κουνταλίνι γιόγκα είναι να τη βιώσεις ο ίδιος μέσα από ένα μάθημα. Τώρα που έχεις μια ιδέα για το τι να περιμένεις, γιατί να μην κάνεις μια δοκιμή;

 

Διάρκεια: 90 ή 120 λεπτά

Κόστος: από 30€ τον μήνα