Γιόγκα για παιδιά

Ναι, η γιόγκα δεν κάνει καλό μόνο σε εμάς τους μεγάλους, αλλά είναι εξίσου ευεργετική και για τα παιδιά, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο εκμάθησης, εκγύμνασης και χαλάρωσης. Μάλιστα, τα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επαληθεύσουν τα λεγόμενά μας.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει γιόγκα;

H κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί γιόγκα είναι τα 5 χρόνια. Οι ασκήσεις που επιλέγονται είναι ήπιες, ώστε να μην εμποδίζουν την ανάπτυξή του και γίνονται μέχρι τα 11-12 έτη. Μετά την ηλικία αυτή, ο νεαρός έφηβος μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα των ενηλίκων.

Πώς γίνεται το μάθημα;

Το μάθημα για τα παιδιά είναι διαφορετικό από αυτό των ενηλίκων. Πρέπει να είναι διασκεδαστικό για να κρατήσει το ενδιαφέρον τους, αλλά και ενεργητικό ώστε στο τέλος να καθίσουν ήσυχα για τη χαλάρωση και το διαλογισμό. Έτσι, ναι μεν μαθαίνουν τα ίδια πράγματα με εμάς, αλλά αυτό γίνεται με τρόπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους. Για παράδειγμα, η διάρκειά του δεν ξεπερνά τα 45-55 λεπτά και στο διάστημα αυτό οι μικροί μαθητές μαθαίνουν στάσεις με ονομασίες ζώων (το σκύλο, τη γάτα, το περιστέρι), παίζουν παιχνίδια και ακούν παραμύθια. Παράλληλα, τα παιδιά κάνουν αναπνευστικές ασκήσεις.

Γιατί ένα παιδί να παρακολουθήσει μαθήματα γιόγκα;

Τα οφέλη που θα αποκομίσει ένα παιδί από το μάθημα είναι πολλά και αφορούν όλες τις πτυχές της ανάπτυξής του. Πιο συγκεκριμένα:

Μαθαίνει να αντιμετωπίζει το καθημερινό στρες.

Γνωρίζετε καλά ότι τα παιδιά σήμερα έχουν πολλές υποχρεώσεις και ζουν σε συνθήκες πίεσης, έχοντας ελάχιστο χρόνο για να ζήσουν την παιδικότητά τους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εντάσεις στο σώμα και την ψυχή τους, οι οποίες αποτυπώνονται μεταξύ άλλων και στην αναπνοή τους. Η γιόγκα μαθαίνει ξανά στα παιδιά να αναπνέουν σωστά, ηρεμώντας έτσι το νευρικό σύστημα.

Μαθαίνει να συγκεντρώνεται.

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά δύσκολα συγκεντρώνονται για πολλή ώρα. Όμως, μέσα από τις ασκήσεις και τις αναπνοές, μαθαίνουν να κατευθύνουν την προσοχή τους από τα εξωτερικά ερεθίσματα σε ό,τι υποδεικνύει ο δάσκαλος (π.χ. στο χτύπο της καρδιάς τους, σε ένα παραμύθι κ.τ.λ.). Έτσι, σχεδόν ασυνείδητα μαθαίνουν να συγκεντρώνονται.

Aποκτά αυτοπεποίθηση.

Η γιόγκα δεν είναι ανταγωνιστική, δεν βάζει το παιδί σε διαδικασία σύγκρισης με τα άλλα παιδιά. Το κάθε ένα κάνει αυτό που μπορεί, χωρίς να πιέζεται να φτάσει παραπέρα ή να ξεπεράσει κάποιο άλλο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσπαθεί και να έχει όρεξη. Έτσι, χτίζει την αυτοεκτίμησή του και το σεβασμό για τον εαυτό του και τους άλλους.

Γυμνάζει το σώμα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις έχει περιορίσει τα παιδιά μέσα στο σπίτι και στην τηλεόραση και τους στερεί το παιχνίδι και την κίνηση. Με τη γιόγκα τα παιδιά γυμνάζουν τη σπονδυλική τους στήλη, τονώνουν τους θωρακικούς μυς, ισορροπούν τη λειτουργία των αδένων, τονώνουν το νευρικό σύστημα, αποκτούν ευλυγισία, περιορίζουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και εξασκούν την ισορροπία, τη δύναμη, την αντοχή και το συντονισμό τους.

Καλλιεργεί δεξιότητες.

Η πειθαρχία και η συγκέντρωση που απαιτεί η γιόγκα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται το μάθημα, βοηθάει τα παιδιά να καλλιεργήσουν πνευματικές δεξιότητες, όπως είναι η προσοχή και η μνήμη.

Συμπέρασμα…

Μέσα από τη γιόγκα τα παιδιά λαμβάνουν μια ολιστική παιδεία, όπου ο νους συνδέεται με το σώμα και την καρδιά και η οποία περιλαμβάνει πέρα από άσκηση και αναπνοές, την επαφή με τις ανώτερες αξίες της ζωής (π.χ. η αλήθεια, η μη βία κ.τ.λ.), μαθαίνουν να χαλαρώνουν και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.

Διάρκεια: 50 λεπτά
Κόστος: 30€ το μήνα