Το Οκτάπτυχο μονοπάτι του Πατάντζαλι

Categories Γιόγκα για εγκύους, Παραδοσιακή γιόγκα, Γιόγκα Posted on

«Οκτάπτυχο μονοπάτι του Πατάντζαλι», «οκταμελής γιόγκα», «Αστάνγκα Γιόγκα» (Αshtanga yoga). Όλα τα παραπάνω περιγράφουν το ίδιο πράγμα. Αν και οι περισσότεροι σήμερα θεωρούν ότι η «Αστάνγκα Γιόγκα» ειναι η δυναμική γιόγκα, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

«Άστα» στα σανκριτικά σημαινει «οκτώ» και «άνγκα» σημαίνει «πτυχή», «μέλος». Επομένως, «αστάνγκα» σημαίνει «οκτάπτυχο» ή «οκταμελής» και η γνωστή μας αστάνγκα γιόγκα είναι η πρακτική της γιόγκα σύμφωνα με τα οκτώ μέλη ή τις οκτώ πτυχές, που έχει περιγράψει ο Πατάντζαλι (Patanjali Maharshi)*.

 

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι 8 πτυχές;

1. Yama. Οι παγκόσμιες ηθικές εντολές, οι αυτοπεριορισμοί σε σχέση με τους άλλους

2. Niyama. Η αυτοπαρατήρηση, οι κανόνες διαγωγής που αφορούν τον εαυτό μας, η κάθαρση μέσω της πειθαρχίας

3. Αsana. Οι στάσεις ή ασκήσεις

4. Pranayama. Ο ρυθμικός έλεγχος της αναπνοής

5. Pratyahara. Η απόσυρση του μυαλού από την κυριαρχία των αισθήσεων και των αντικειμένων

6. Dharana. Η συγκέντρωση του νου

7. Dhyana. Ο διαλογισμός

8. Samadhi. Η κατάσταση πλήρους ευδαιμονίας, υπερσυνειδητότητας την οποία επιφέρει ο βαθύς διαλογισμός

 

Τα Yama και Niyama ελέγχουν τα πάθη και τα συναισθήματα του γιόγκι και τον κρατούν σε αρμονία με το συνάνθρωπό του. Οι asana κρατούν το σώμα υγιές και δυνατό, σε αρμονία με τη φύση. Στο τέλος ο γιόγκι απελευθερώνεται από τη συνειδητότητα του σώματος, το κατακτά και το καθιστά ένα κατάλληλο όχημα για την ψυχή. Οι τρεις πρώτες πτυχές του Πατάντζαλι αποτελούν τις εξωτερικές αναζητήσεις. Οι επόμενες δύο πτυχές στάδια, Pranayama και Pratyahara, αποτελούν τις εσωτερικές αναζητήσεις και διδάσκουν τη ρύθμιση της αναπνοής και με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο του μυαλού, βοηθώντας στην απελευθέρωση των αισθήσεων από την δουλεία των αντικειμένων του πόθου. Οι Dharana, Dhyana και Samadhi οδηγούν στην αναζήτηση της ψυχής και κρατούν το γιόγκι σε αρμονία με τον εαυτό του και το Δημιουργό του.

 

Προσωπική μου αίσθηση; Όποιος προσπαθήσει να ακολουθήσει αυτό το Οκτάπτυχο, θα αντικρίσει μια καλύτερη εικόνα του ευατού του. Φυσικά για να περάσει από το ένα στάδιο στο άλλο χρειάζεται υπομονή. Τίποτα στη φύση δε γίνεται βεβιασμένα.

 

*Αρχαίος φιλόσοφος, γιόγκι και γιατρός, έζησε το 200 με 300π.χ. και έγραψε το βασικό κείμενο για τη φιλοσοφία και τη θεωρία της γιόγκα, τα Γιόγκα Σούτρας (Yoga Sutras).