Γονείς και θεραπεία

Categories Βελονισμός, Γιόγκα για παιδιά, Γιόγκα για εγκύους, Παραδοσιακή γιόγκα Posted on

«Πώς να μάθω το παιδί μου να τρώει υγιεινά;». «Πώς να σταματήσω τα βίαια ξεσπάσματά του;». «Πώς να περιορίσω τις ώρες που βλέπει τηλεόραση;».

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που ακούω από απογοητευμένους γονείς, που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τις προκλήσεις που κρύβει η ανατροφή ενός παιδιού. Πολλοί από αυτούς ψάχνουν απαντήσεις στους παιδιάτρους, τους παιδοψυχολόγους και τα διάφορα forum, ενώ άλλοι ελπίζουν ότι «μπόρα είναι, θα περάσει».

Μερικές φορές, όμως, τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι νομίζουμε. Εξηγώ τι εννοώ…

Η αλήθεια είναι ότι ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει πολλές αλλαγές και προκλήσεις στη ζωή ενός ζευγαριού. Ίσως μία από τις πιο σημαντικές είναι το γεγονός ότι βάζει τους γονείς μπροστά στον καθρέφτη και τους «αναγκάζει» να έρθουν αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό. Όποιοι γονείς αποδεχτούν το γεγονός αυτό, μπαίνουν αυτόματα σε μια διαδικασία αυτοεξέλιξης και προσπαθούν καθημερινά να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους. Έτσι, αυτό που θέλουν από τα παιδιά τους το κάνουν πράξη πρώτα οι ίδιοι (π.χ. ακολούθουν μια υγιεινή διατροφή, διαχειρίζονται το θυμό τους, γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους με δημιουργικές ασχολίες). Από την άλλη, οι γονείς που δεν είναι έτοιμοι για την αλλαγή αυτή, ψάχνουν να βρουν την αιτία της «άσχημης» συμπεριφοράς των παιδιών τους σε εξωγενείς παράγοντες και σε παιδικές ψυχικές παθήσεις.

Ποιο είναι, επομένως, το ηθικό δίδαγμα από τα παραπάνω; Ότι πρώτα οι γονείς πρέπει να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας από νοσηρές συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα και έπειτα να προβληματιστούμε για τη συμπεριφορά των παιδιών μας και πως να την αλλάξουμε.

Όπως είπε και ο Γκάντι «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» (“You must be the change you wish to see in the world”).